Hyresgästföreningen – Från brief till buzz på en och samma dag

Vintern 2018 stod plötsligt fri hyressättning på kravlistan i spelet om regeringsmakten, något som Hyresgästföreningens ställt sig emot och haft som sin stora fråga under hela valrörelsen. Därför var det viktigt att agera snabbt. Briefen vi fick var att genast ta fram en film som kunde sprida budskapet bland väljare och medlemmar. Målet var att påverka utgången – att få bort kravet om fri hyressättning från partiernas kravlista.

På en och samma dag lyckades vi gå från brief till färdig film.
Filmen blev viral före midnatt.

Bakgrund och utmaning

I december 2018 när regeringsbildningsprocessen var som allra hetast, gick Centerpartiet och Liberalerna ut och krävde att Socialdemokraterna skulle släppa hyressättningen fri. Annars skulle de inte släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Detta ledde till att Hyresgästföreningen, som drivit frågan hela valrörelsen, snabbt fick synas och höras i alla nyhetssändningar. Men för att försäkra sig om att både väljare och medlemmar nåddes av nyheten ville man också ta fram en film som summerade läget. För att inte tappa fart behövde filmen vara klar redan samma dag.

Idé

För att lyckas sprida nyheten till så många medlemmar och väljare som möjligt, behövdes en film med stark delningspotential. Så här gjorde vi:

Vi lyfte de starkaste argumenten som visade vad införandet av fri hyressättning skulle innebära, tillsammans med en tydlig uppmaning.

”Det är mycket som står på spel just nu för Sveriges 3 miljoner hyresgäster. Flera partier kräver marknadshyror i spelet om regeringsmakten. Alla behöver veta det. Dela den här filmen.”

Det var också viktigt att inte göra filmen för lång, eftersom vi ville att folk skulle se klart filmen och höra slutuppmaningen. Därför blev den knappt en minut lång.

Se filmen här. 

Resultat

 

Vi annonserade mot en bred allmänhet på Facebook. 101 115 personer nåddes av filmen.

Av dessa klickade 25 637 personer (med andra ord – 25 % av alla som såg filmen i sina flöden) på play-knappen för att den skulle börja spela.

Men det viktiga var att filmen blev enormt delad! 2 737 personer delade filmen i sina egna flöden. Det är med andra ord 10 procent av alla personer som såg filmen.

När engagemanget för innehåll blir så högt ser Facebook-algoritmen till att innehållet sprids organiskt. I detta fall var 95 % av all trafik obetald. Vi spenderade 800 kronor på att sprida inlägget, vilket innebär att vi betalade 0,29 kr för varje delning och 0,03 kr för varje person som såg filmen.

Inlägget fick dessutom 3 272 likes och 783 kommentarer.